Kod Kalinovika se gradi hidroelektrana od 65 miliona eura

Bez autora
Oct 13 2011

U toku su pripreme za gradnju hidroelektrane Ulog kod Kalinovika. Firma Prijedorputevi užurbano u nepristupačnom kamenjaru u kanjonu Neretve gradi prilazne puteve na lokalitetu Nedavića. Hidroelektrana Ulog bit će koncipirana kao klasično derivaciono postrojenje, a sačinjavat će ga dva agregata instalirane snage od 35 megavata, koji će godišnje proizvoditi 80 gigavat-sati električne energije. Ukupna vrijednost investicije veća je od 65 miliona eura. Izgradnjom brane formira se akumulaciono jezero koje će potopiti samo tri kuće i jedan napušteni mlin. No, jedan broj žitelja iz Uloga i okolnih sela žali se da će prilazni putevi proći preko njihovih imanja. S tim problemom suočava se i Pero Govedarica iz Uloga. Ovo je pravi kriminal. Ne tražim ništa drugo već da mi se da rješenje o vlasništvu na nepokretnoj imovini. Trebaju mi izdati rješenje kako to piše u zemljišnokatastarskom izvatku. Kako ispraviti krivu Drinu? Oni su naveli parcele kojih uopće nema u zemljišnim knjigama.

Kod Kalinovika se gradi hidroelektrana od 65 miliona euraU toku su pripreme za gradnju hidroelektrane Ulog kod Kalinovika. Firma Prijedorputevi užurbano u nepristupačnom kamenjaru u kanjonu Neretve gradi prilazne puteve na lokalitetu Nedavića.

Hidroelektrana Ulog bit će koncipirana kao klasično derivaciono postrojenje, a sačinjavat će ga dva agregata instalirane snage od 35 megavata, koji će godišnje proizvoditi 80 gigavat-sati električne energije. Ukupna vrijednost investicije veća je od 65 miliona eura.

Izgradnjom brane formira se akumulaciono jezero koje će potopiti samo tri kuće i jedan napušteni mlin. No, jedan broj žitelja iz Uloga i okolnih sela žali se da će prilazni putevi proći preko njihovih imanja. S tim problemom suočava se i Pero Govedarica iz Uloga.

- Ovo je pravi kriminal. Ne tražim ništa drugo već da mi se da rješenje o vlasništvu na nepokretnoj imovini. Trebaju mi izdati rješenje kako to piše u zemljišnokatastarskom izvatku. Kako ispraviti krivu Drinu? Oni su naveli parcele kojih uopće nema u zemljišnim knjigama - kaže Govedarica.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik